Speltboller

Ca. 50 boller

11/2 liter vand
20 gr. gær
6 tsk. salt
Kardemomme evt.
Ca. 1-2 dl. havregryn
Ca. 2 kg. Sigtet speltmel fra Aurion
( 1/5 af melet erstattes med fordel af groft ølandshvede)

Brug helst røremaskine – men det kan sagtens laves i hånden. Det bliver bare bedre i maskine
Opløs gæren i vandet, tilsæt kardemomme, havregryn, lidt mel og rør rundt og tilsæt herefter saltet. Det er for at saltet ikke æder gæren.
Tilsæt mel lidt ad gangen. Rør til dejen er temmelig fast men ikke så fast at du kan ælte med hænderne. Den skal være mere fast end til brød. Spelt "slipper" og bliver "langt i trådene" når det er mættet og færdigrørt. Og det tager tid. Vær også opmærksom på at det bliver tyndere når du har rørt lidt og kan så tage mere mel. Dæk med stanniol/film og sæt på køl min. 10 timer. Dejen kan stå i 4-5 dage på køl, så du kan lave friske boller hver morgen!

Varm ovnen op til 200 grader eller lidt mere. Sæt bollerne med en ske på en bageplade (med papir) og direkte ind i ovnen. Skal ikke hæve. De skal direkte fra køleskab, på pladen og i ovnen. Bag i 12-14 min. afhængig af hvor store du har lavet dem.