Causerier & Fif

Her finder du holdninger til mad, gode råd og kærlige spark.

I køkkenet på Stenstruplund Kursuscenter laver vi mad som vi synes du fortjener det. Vi lægger omsorg, tid og nærvær i hvert måltid – fordi vi elsker at lave mad. Fordi vi ikke kan se os selv i øjnene ellers.
Hver gang man springer over hvor gærdet er lavest mister man noget! Ja, man sparer godt nok tid og penge – men man mister kvaliteten og oplevelsen af ærlig og vedkommende mad.
Den energi og tid vi lægger i selv at skrælle guleroden, selv at lave marmeladen og selv at bage brødet – det er det du kan smage. Det er det der gør forskellen. Og så selvfølgelig råvarerne! Vi bruger økologiske råvarer hele vejen igennem. Der er ingen undskyldning for at gøre andet!

Vi har nok en mission….

ja, vi har en bagtanke! Vi vil ikke bare lave mad. Vi vil give dig en oplevelse. Vi vil gerne forbedre folkesundheden! Og det gør vi blandt andet ved at give dig en oplevelse af hvordan mad smager når det er lavet med nærvær og kærlighed af gode og ærlige råvarer.

Mad handler dybest set om at modtage.

Når vi indtager mad modtager vi noget fra andre. Noget som andre giver os.
Spørgsmålet er hvad vi vælger at tage imod. Om vi finder os i uærlige, fraværende måltider som ikke gavner men blot skal overstås. Hvordan kan det være sundt? Hvordan kan det give energi?

Vi har på Stenstruplund Kursuscenter valgt at satse på ærlighed! Personligt er jeg alt for ofte blevet skuffet når jeg er ude at spise. Der er for mange "hurtige" løsninger, råvarerne er for dårlige og der mangler sjæl og energi i hele måltidet. Og mange finder sig i det! Vi indtager uendelige rækker af måltider som andre eller vi selv (!) har lavet uden nærvær og uden kærlighed. Mad er blevet en industri. Fristelserne er mange: halvfabrikata både i restaurationsbranchen og for privatpersonen. Produkter som lader os blive i illusionen om at maden er hjemmelavet.

 

Vi har så travlt....
Det er som om mange ønsker at tage tid ud af de projekter de laver. De vil gerne springe en masse punkter over og blot gå til resultatet. Samtidig er forventningerne til resultatet store. Derfor bugner supermarkederne med præfabrikerede produkter – som lader os blive i illusionen om at vi selv har lavet maden. Reklamen for rugbrød med Niels Olsen hvor han siger: "det er hjemmebragt brød", siger alt. Det er lige netop det, det er: hjemmebragt! Har vi to minutter mere så køber vi en pose "færdigmiks" til at bage brød. Så hælder vi det op i en skål med vand. Og blander det helt selv! Og vi bager det skam også selv..

Der er ikke noget galt med det. Det er et valg. Men samtidig kan vi ikke forstå at vores børn bliver kræsne og fremmedgjorte overfor maden. Og vi undrer os over at de bliver syge og skrænter eller at vi selv ikke har den energi vi "burde" have.

Det  handler om kærlighed og sund fornuft
Vi får lige nøjagtig ligeså meget igen som vi investerer. Hvis vi bruger 20-25 min. på at lave mad af præfabrikerede varer (saucer på pap, pesto på glas, færdigmarineret kød, etc.) så er resultatet af måltidet derefter. Der er ikke noget galt med at lave hurtigmad af præfabrikerede produkter, men det er skørt at blive overrasket over det færdige resultat. Det er fjollet at blive irriteret på børnene over at de bliver kræsne når man selv vælger ikke at udfordre og udvikle deres smagsløg. Når de ikke længere ved hvordan en hel kylling ser ud, men kun kender den som udskårne stykker i en vakuumpakket steril indpakning.

Tænk dig om!
Brug logikken. Alt der er færdigproduceret eller præfabrikeret har været igennem så mange processer og maskiner og tilsat utallige tilsætningsstoffer…… og meget af det er unødvendigt!
Vi har ikke tid mere til at skære vores eget færdigproducerede rugbrød. Det er ikke et spørgsmål om vi har tid til at bage det - næ.. vi har ikke tid til at skære det! Vi køber rugbrød i skiver. Det er næsten umuligt at opdrive et helt rugbrød i supermarkedet. Hvad tror du der skal til for at et rugbrød kan skæres op - og puttes i emballage – og undgå at klistre sammen. Hvad skal der til for at det kan holde sig?

Hvorfor køber vi f.eks. pålæg i skiver? Hvorfor ikke gemme et stykke af kyllingen fra i går aftes og skære i skiver? Det bliver måske ikke så fint og rundt som dem i pakken – men hvis du overvejer et øjeblik hvordan det kan lade sig gøre for kyllingepålægget at være rundt og fint - så vil du måske hellere vælge den "rigtige" kylling. Hvorfor skal den igennem en vride/presse/mase maskine og skæres i skiver og vakuumpakkes etc.? , Det er jo bare en kylling - Eller det burde det være...

Det er unødvendig energi og tid der er blevet brugt i produktionen for at du kan spare energi og tid i hverdagen - Men det giver dig ikke energi. Det tager energi! Så hvad får du ud af det…

Det handler om hvad du putter i indkøbsvognen!
Kort og godt:" Hvis der ikke er Guldkorn i skabet så kan de jo ikke få nogen, vel?"
Hvis du køber friske grøntsager, hele kyllinger og havregryn, så er du kommet langt… Hvis du så sniger en pakke gær og en pose mel ned i vognen, ja, så kan det jo være at "du kommer til" at bruge 2 minutter på at sætte et brød over - og mon ikke de 2 minutter er givet godt ud. Tænk hvad du undgår ved at lade bollerne fra Kohberg ligge til den næste – meget travle - kunde!

Råd og fif omkring mad og råvarer
Først: Lær at læse kogebøger! Lær at gennemskue en opskrift. Er den god? Er den er noget for dig? Kokken Boserup siger det meget godt: "Kogebøger skal læses i sengen, i badet, på toilettet, i sofaen – alle andre steder end i køkkenet! For det handler ikke om at gentage hvad de andre har gjort. Det handler om at lære at lave mad. Hvad virker – alle de små fif. Hvad kan DU godt lide. Så kogebogslæsning er noget af det mest inspirerende og gavnlige for dig og din families sundhed. Madlavning er et håndværk. Hvis ikke du studerer og træner så er det svært at blive bedre. Man har jo heller aldrig hørt om en tømrer der startede med at bygge et hus – uden at have lært at slå søm i…

Fif nr. 1
Ting ta'r tid! Brød skal f.eks. langtidshæves. Men du behøver ikke at stå og kigge på det imens! Langtidshævning er sundere og det smager 10 gange bedre.

Fif nr. 2
Du får ikke et bedre resultat end de råvarer du bruger! Tag dig sammen – tag en beslutning og køb  økologisk. Køb råvarer dyrket med kærlighed – og uden brug af kemi. Ikke mere snak.
På Stenstruplund Kursuscenter har vi valgt kun at bruge kornprodukter fra Aurion, bl.a. fordi de maler kornet på stenkværn hvilket øger melets næringsværdi helt enormt. Derudover er smagen uovertruffen. Vi bruger mælkeprodukter fra Thiese fordi deres produkter er fantastiske og fordi de ikke er Arla! Vi bruger muscovadosukker i stedet for det farvede sukkerroeprodukt, farin. Vi køber gedeosten hos Tebstrup og de økologiske æg hos Skovlyst – lige rundt om hjørnet.

Fif nr. 3
Mad skal laves med kærlighed. Den energi og stemning der er i køkkenet går i maden. Det er der ikke noget hokus pokus ved… Prøv det! Jeg kan tydeligt smage om dem der har lavet maden har kunnet lide at lave den. Og det bilder jeg mig ind at andre også kan. De er måske bare ikke bevidste om det. Ofte kommer folk til mig og siger at de kan lide de mest mærkelige ting her, som de ikke plejer at spise derhjemme. Det er fordi jeg ELSKER at lave mad. Og det kan de mærke. Pludselig kommer de ud i køkkenet og vil ha' opskriften på ovnbagte gulerødder. Det smager jo himmelsk, siger de… Hvordan gør du? Jeg vasker nogle gulerødder, skærer dem i kvarte og putter dem i en bradepande. Olie og peber og lidt salt og så i ovnen… "Er det det hele" spørger de. - Nå nej, så er det jo lige at jeg nyder synet og duften af gulerødderne. Jeg føler mig heldig at jeg står her omgivet af saft og kraft fra jorden. Jeg synes gulerødder er smukke og jeg er sikker på at de er meget sunde. Jeg nyder mit arbejde - og det er det de kan smage- det er det der er himmelsk! Du behøver ikke velsigne gulerødderne eller be' en lille bøn - men nyd dem! Og det er ikke helt det samme med en pose frosne fra Danefrost, vel??

Fif nr. 4
Brug krydderier. Krydderurter i rå mængder (ikke noget med "det grønne drys", men "den store håndfuld"..), brug etniske krydderier. Karry i frikadellerne er vidunderligt., Chili fremhæver smagen i maden på samme måde som salt, allehånde giver simre-retten et tvist. Basilikum, persille, mynte eller andet grønt i salaten får den til at smage fantastisk. Lad være med at være bange og kedelig…

Fif nr. 5
Enkelhed er godt. Rene smagsoplevelser er fantastiske hvis du har tænkt over hvad du vil med det. En kinakåls-salat med dåsemajs, syltet peber og rå broccoli kan dræbe et hvert måltid efter min mening og smag… Så hellere blot grøn salat med rødløg og et skvæt citronolie og salt og peber. Det handler om at have respekt for råvarerne!

Fif nr. 6
Tænk i helheder. Måltidet skal passe sammen. Både i smag, konsistens og farve. Tilstræb at alle 5 smage (sødt, salt, surt, bittert og umami) er indeholdt i måltidet. Og der skal være noget blødt, noget sprødt, noget råt, noget kogt… etc. Det handler om at blive udfordret og tilfredstillet, så måltidet er fuldendt ( og ikke kræver chokolade eller cigaretter bagefter...)

Fif nr. 7
Følg nogle enkle sundhedsråd. Vælg hvad der virker for dig. I dag er der 100 forskellige retninger indenfor hvad der er sundt og slankende. Så du må selv vælge! Tendensen er at vi bliver mere og mere bange for mad. Der er rigtig mange forbud – og mange af dem er såmænd gode nok – men de skaber en frygt og fremmedgørelse overfor mad – og nydelsen og det naturlige går lidt tabt. Mange forbinder mad med noget "forbudt" og de har helt glemt at nyde og glædes ved måltidet. Det tror jeg personligt er vældig usundt!

Min kostpolitik går ud på at få mange proteiner og masser af grønt. Jeg tænker i mad som indeholder langsommer kulhydrater og som dermed stabiliserer blodsukkeret. Når jeg bruger sukker, mel etc., er det rørsukker, speltmel, etc. Det handler egentlig bare om at skifte produkterne ud med nogle mere solide og "langsomme".

 

Og så husk at nyde maden. Spis med god samvittighed!